Bemutatkozás
AKCIÓK!
AKCIÓS kapuk!
Felületkezelés
Referenciák
Elérhetőség
Mi az úszókapu?
Tervezési segédlet
Szerelési tanácsok
 

Szerelési tanácsok

 

 A beton alap elkészítése előtt el kell dönteni, hogy a görgőcsoportok távolsága mekkora legyen, és hogyan kívánjuk rögzíteni a görgőket. Ha felfutó görgőt alkalmazunk, akkor a belső görgő középvonalának távolsága a kapu nyílás szélétől min. 16 vagy 22 cm-re legyen, attól függően, hogy a görgőcsoport közepén, vagy két végén van a támasztó görgő. Felfutó görgő nélkül ez a távolság 6 cm-rel kisebb lehet. A normál talppal szerelt görgőket hegesztéssel lehet rögzíteni, ezért a betonba be kell ágyazni egy megfelelően kialakított, erős vastartót, amelynél a hegesztési felületek a beton szintjében vannak.

A hegesztési helyek vastagsága min. 6mm legyen, és a felületük nagyobb legyen a talpak méreténél.

 

Talp méretek:

 

1; 1a görgő 87x60 mm
2; 2a görgő 100x86 mm
Összes többi görgő, normál talppal 104x60 mm
Állítható talp: 160x80 mm


Állítható talpnál a hegesztésen kívül egyszerű és jó megoldás, ha a talp alsó részére praclikat hegesztünk és betonozáskor a betonba ágyazzuk. A praclik hossza min. 30cm legyen.

Az F jelű fúrt talpak dübelekkel rögzíthetők a betonhoz. Betonozáskor célszerű a motortartó lemez rögzítésének megoldására is gondolni.


A görgőcsoportok beállítása:


Rendkívül fontos, hogy a két görgőcsoport egymással egy vonalban álljon.
Ezt a talpak mellé helyezett egyenes zártszelvény darabbal tudjuk ellenőrizni. Ugyanilyen fontos, hogy a kaput a görgőcsoportok tartsák függőleges helyzetben a felső vezető görgő nélkül.  Hegesztett talpnál a görgőcsoportok helyzetét alátét lemezekkel lehet pontosan beállítani. Célszerű a görgőket először ideiglenesen lehegeszteni, és a kaput felső görgő nélkül végig tolni. Ha a kapu könnyen fut és végig függőlegesen áll, akkor hegesszük csak le véglegesen a talpakat. Beállítás után a „C” sín belsejét meg kell zsírozni és a zsírozást tanácsos évente újból elvégezni.

A felső vezető görgők elhelyezhetők a tervezési segédlet ábráján feltüntetett egyszerű módon, de ennek hátránya, hogy idővel lekoptatja a kapuról a festéket. Elegánsabb megoldás, ha a kapu felső részére egy lefelé fordított U profilt hegesztünk, és ebben vezetjük a felső görgőt. Az általunk gyártott  Ø25mm-es görgők vastelepeken kapható 30x30x2-es U profilhoz készülnek.

 

Webdesign